ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ

Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ο “Αδιάφθορος”, όπως τον αποκαλούσε ο λαός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επαναστάτες που γνώρισε η Ιστορία. Πρωτοπόρος, πολύ μπροστά από την εποχή του, χαρισματικός, φλογερός υποστηρικτής των φτωχών και των εξαθλιωμένων. Τα κηρύγματά του μέσα στη φωτιά της Γαλλικής Επανάστασης του 1789-1794 παραμένουν επίκαιρα.

ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣΤόσο επίκαιρα που προκαλούν φόβο στην Αστική Τάξη, η οποία προσπαθεί να μετατρέψει τον μεγαλύτερο ήρωά της σε …εγκληματία δολοφόνο ακόμα και σε τρομοκράτη, χρησιμοποιώντας τους γνωστούς τρόπους συκοφάντησης.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η επανάσταση του 1789 ήταν η πρώτη νικηφόρα Αστική Επανάσταση που γνώρισε η ανθρωπότητα, εδραιώνοντας τον Καπιταλισμό επάνω στα ερείπια της αριστοκρατίας και της Φεουδαρχίας κι η συμβολή του Ροβεσπιέρου σε αυτή την σπουδαία νίκη ήταν καθοριστική!

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του Ροβεσπιέρου στη Συμβατική Συνέλευση
από το “Σχέδιο για μια Εθνική Παιδεία” του Λεπελετιέ:

«Οι επαναστάσεις των τριών τελευταίων χρόνων έκαναν τα πάντα για τις άλλες τάξεις των πολιτών, αλλά σχεδόν τίποτα για την ίσως πιο άπορη τάξη, για τους προλετάριους πολίτες, που η μοναδική τους ιδιοκτησία συνίσταται στην εργασία τους.

Η φεουδαρχία τσακίστηκε, αλλά όχι γι’ αυτούς. Γιατί δεν έχουν καμιά ιδιοκτησία πάνω στην απελευθερωμένη γη. Οι φόροι διανέμονται δικαιότερα.

Όμως αυτοί ακριβώς εξαιτίας της φτώχειας τους ήταν έτσι κι αλλιώς απλησίαστοι για φορολογία. Εγκαθιδρύθηκε η ισότητα των πολιτών, αλλά τους λείπει η μόρφωση και η παιδεία. Εδώ έγκειται η επανάσταση των φτωχών…»